Monday, April 18, 2016

Wanita Maut Terkena Renjatan Elektrik Ketika Telefon

Isteri seorang anggota polis maut selepas terkena renjatan elektrik semasa membuat panggilan telefon bimbit yang sedang dicas di kediamannnya di Taman Desa Baiduri, Cheras.
Wanita it, Suhana Mohamad, 30, disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di hospital susulan insiden pada 11.30 malam Jumaat lepas.
Timbalan Ketua Polis Daerah Kajang Supt Abdul Ghani Mohamad Ji berkata suami wanita itu yang bertugas di Bukit Aman terus membawa isterinya ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk rawatan.
"Mangsa disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di hospital itu dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut (SDR)," katanya dalam kenyataan semalam.
Mangsa meninggalkan seorang anak lelaki berumur lima tahun dan seorang anak perempuan berumur dua tahun.
- Bernama

Tuesday, March 15, 2016

5 Tips Guna Penghawa Dingin Secara Bijak Ketika Cuaca Panas & Kering

Tenaga Nasional Berhad (TNB) menasihatkan para pengguna supaya menggunakan penghawa dingin secara bijak ketika cuaca panas dan kering ini. Ia bagi menjamin penggunaan elektrik diuruskan dengan lebih baik.


Oleh itu, TNB menyarankan para pengguna supaya mengamalkan lima (5) tip berikut bagi menjimatkan penggunaan tenaga:
1. Laraskan suhu sistem penghawa dingin di antara 23 ke 25 darjah celsius.
2. Tukar atau bersihkan penapis penghawa dingin dengan kerap untuk memaksimumkan potensi penyejukan unit tersebut. Penapis yang kotor menghalang edaran udara dan mengurangkan kecekapan penghawa dingin. Selain itu, penyelenggaraan secara kerap juga boleh membantu penghawa dingin beroperasi padatahap optimum.
3. Tutup semua pintu dan tingkap serta lubang edaran udara untuk memastikan udara sejuk tidak keluar dari bilik.
4. Pada waktu malam, buka kipas dan tetapkan masa penghawa dingin untuk ditutup. Selalunya suhu bilik akan mencecah tahap yang selesa selepas beberapa jam penghawa dingin dipasang. Tambahan, penggunaan kipas adalah lebih murah dan membantu pengedaran udara di dalam bilik.Pengguna juga diingatkan agar menggantikan penghawa dingin yang berusia lebih 10 tahun kerana unit-unit tersebut tidak lagi cekap setelah bertahun-tahun digunakan.
5. Bagi mereka yang ingin membeli penghawa dingin baharu, adalah dicadangkan supaya memilih penghawa dingin yang mempunyai bintang kecekapan tenaga yang paling tinggi kerana lebih banyak bintang bermaksud peralatan tersebut lebih cekap berfungsi.
Pemilihan saiz dan jenis penghawa dingin yang tepat juga penting kerapa penghawa dingin yang terlebih besar bukan sahaja lebih mahal untuk dibeli dan dipasang, malahan ia juga akan menyebabkan bil elektrik yang lebih tinggi kerana kompresor penghawa dingin perlu berputar dan berhenti berulang-ulang

GANTI KAPASITOR KIPAS SILIING

Kebiasaannya bila kipas siling contoh jenis KDK yang lama, letak speed 5 pusing macam angin sepoi-sepoi bahasa aje..
Rupanya tak perlu tukar kipas, tukar kapasitor sahaja! Tapi pastikan nilai kapasitor yang kita nak ganti tu sama atau hampir-hampir sama.... Senang criter... bawak jer kapasitor yang lama ke kedai elektrik... tunjukkan kat tokey kedai tu... beli yang macam gini.... 
Saya kongsi step by step tukar kapasitor untuk kipas siling standard:
1. Buka housing kipas (ada 1 screw di bahagian atas)
2. Tanggalkan kapasitor lama
3. Tanggalkan wayar pada kapasitor yang bersambung dengan earth dan supply (kapasitor tidak mempunyai kutub, boleh sambung mana-mana hujung kemudiannya)
4. Gantikan kapasitor baru, sambungkan semula wayar earth & wayar supply.
5. Tertib
Nampak screw tuu..... buka dgn screw driver philips...
Tanggalkan kapasitor yang lama..... ingat!!! Ada 2 kabel yang perlu ditanggalkan....
Gantikan dengan kapasitor yang baru dengan nilai 'mikrofarad' yang sama / hampir sama
Sambungkan semuala kabel yang telah ditanggalkan tadi pada kapasitor yang baru.....
Nota: jangan lupa bismillah & peralatan screw driver/test pen & wire cutter. InsyaAllah kipas laju semula macam helicopter.